za let si, dušo, stvorena...
igračka vjetrova
The Smiths
Blog
subota, prosinac 23, 2006
Eee, takoc.. sad je sve na svome mjestu.
    Kuća kao zapakirani dar, samo fali velika crvena mašna, no za to nemam snage, a i hladno je verati se po krovu. Djeca u krevetu, zaspali su za tren (bez lakunoćdjeco priče), umorni od šetnje sa svojim djedom po šumi koja ih je  dobrano uzimila. Vidjeli su srne, ali od plana da ulove zeca-ništa (baka kaže, niste soli ponijeli.a drugi put!). Firange obješene na oprane prozore, kvačice meditativno utkane u traku (rekoh nekomu- stao svemir, naznaka metafizike?), nacigovane po maminom naravoučeniju, posteljina presvučena, mirisna, kolači zgotovljeni, ni mrvice na tepihu, igračke pokupljene ispod komode i kauča i spremljene u  košaru … divota jedna, mogu samo reći- napokon! 
    Cirkulacija mi se zaustavila u desnoj ruci, ionako nadrapano grlo mi se nahvatalo prašine, ruke paučine, ali –vrijedilo je!
Barem do sutra, dok se ne probude..
    A sad, da zapalim dakle, pa ću polako…
       
       Jučer smo klinci i ja gledali film, animirani, a kakav drugi?  Pixarove «Aute». I daaavno prije nego sam čitala Karouaca, ceste i putovanja bile su moj istinski gušt, a gledajući ovaj crtani samoj sam sebi izvukla van neke podtepihne želje kako ću s nekim autićem, s fotoaparatom, auto-kartom i s malo stvari u torbi, krenuti cestama u  lagani obilazak svijeta. A valjalo bi imati društvo, stopera će valjda još uvijek biti kad se meni to bude ostvarilo …hm, zamislite sad bakicu od 65 godina koja fura po  nepreglednim pustopoljinama , slikajući sjevernoameričke krajobraze koji se prostiru uz Mother road!
    Mother Road ili poznata Route 66 cesta je za koju sam prvi put čula u pjesmi Bobbya Troupa : Well, if you ever plan to motor west,
               travel my way, take the highway,
               that's the best, get you kicks
                                         on the Route 66!!

                                              
  

    Eh, baš  mi se nekako  primamljujuće učinila ta ideja, da bacim taj kick na route sixtysix! Ali, što je ta cesta toliko važna? U čemu je njezina čar?
    Negdje u studenom  daleke 1926. puštena je u promet cesta koja je povezivala daleka američka prostranstva  od Chicaga prolazeći Kansasom, Missourijem, Oklahomom, Texasom,Novim Meksikom, Arizonom sve do sunčane Californije i L.A. Na svojih gotovo 4000 km 66-ica je mijenjala 3 vremenske zone, privikavala se na različite klime i pejzaže, utjecala na ljude koji su njome prolazili i mijenjala živote na njihovim putovanjima, bila je to glavna ulica, arterija života Amerike…

                                                                   
                                              
  
     
       Kaže Sally (odvjetnica, inače porshe) kako su ljudi nekada drugačije putovali, zabavljali su se na putovanjima jer su si uzeli vremena za putovanje, a i same ceste bile su prilagođene  pravom duhu putovanja, suživjele su sa zemljom, gibale su se sa zemljom, dizale i padale… a danas ceste sijeku zemlju nemilice , nemilosrdno, kao da nožem presijecaš živo tkivo…
                                                
 
                             

                           
Route 66, Majka cesta, zatvorena je 1985. iz razloga koji je trebao ljudima trebao omogućiti brže stizanje na cilj. Majka je napuštena, ostala usamljena, godine su je načele i narušavale...Napravili su novu, bržu autocestu s koje se nije vidjelo ni drvo, ni livada, niti se uopće moglo stati i uživati u pogledu … samo brzina, brzina, brzina…ništa drugo nije bitno, samo stići na odredište… a držim se one stare kako u životu nije bitno odredište nego putovanje koje te vodi do njega, pa i izgubi se, stani, uzmi si vremena koliko ti treba, odmori se, kreni dalje, umiven od prašine sa ceste, sit, željan novih cesta kojima ćeš putovati.
                     

                                         

    Zato, ako ikada, a ono barem u nekom  mom drugom životu, imat ćete  i moje slike sa stare šezdesetšestice, pitajući se pritom izgubljeno: 
Is this the way for Amarillo? 
( a to je već neka druga pjesma!)augustin @ 21:13 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.